Lakásvásárlási illeték | Hitel és Lízing Centrum | Lakásvásárlási illeték
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekIlletékek

Visszterhes vagyonátruházási illeték

Ingatlan vásárlásakor jelentős költségként tud megjelenni a "visszterhes vagyonátruházási illeték", vagy közismertebb nevén lakásvásárlási illeték. Az alábbiakban ismertetjük ezt a fajta költséget, hogy az ingatlan birtokba vétele önnek kellemetlen meglepetésektől mentes lehessen.

Az illeték mértéke:

Az illeték általános mértéke 10%, de magánszemély lakóingatlan vásárlására többféle kedvezményt is igénybe lehet venni. Céges ingatlanokra, garázsra nem lehet kedvezményt igényelni, építési telekre viszont abban az esetben igen, ha a vásárló vállalja, hogy négy éven belül ingatlant épít rá, és ezt meg is valósítja.

Lakóingatlanokra vonatkozó illeték:

Egyszerű esetben az illeték mértéke 4 millió forintig 2%, a 4 millió forintot meghaladó részre pedig 6%.
(Például, ha 10 millió Ft a vételár, akkor a 4 millió Ft-nak az illeték kötelezettsége 80 ezer Ft, a fennmaradó 6 millió Ft-nak pedig 360 ezer Ft, tehát összesen 440 ezer Ft illetéket kell fizetni.)

Lakáscsere esetén

Amennyiben a vásárlást megelőző, vagy az azt követő egy éven belül értékesítjük egy másik ingatlanunkat, akkor a két ingatlan vételárának a különbsége adja az illetékszámítás alapját, olyan módon, mintha az lenne a vételár. Lakáscserére ugyanez a szabály vonatkozik.

Új lakásra vonatkozó kedvezmények

Új ingatlan vásárlásával jelentős összegű illetéket spórolhatunk meg. 15 millió Ft-os vételárig illetékmentes, de csak abban az esetben, ha nem magánszemélytől vásárolunk. Amennyiben a lakás értéke 15-30 millió Ft között van, akkor a 15 millió feletti részre 6% az illeték. Ha a 30 milliót meghaladja a vételár, akkor már az egészre meg kell fizetni az illetéket.

Első lakás esetén

Sajnos erre nem túl jelentős kedvezmény van, de sok kicsi sokra megy. Ha a kedvezményt igénylő nincs 35 éves, soha nem volt lakástulajdona, és a megvásárolt ingatlan nem drágább 8 millió forintnál, akkor az illeték 50%-át, de legfeljebb 40 ezer Ft-ot lehet megspórolni.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.