Bedől a hitele? Itt a kiszélesített mentőöv | Hitel és lízing Centrum
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

Bedől a hitele? Itt a kiszélesített mentőöv

Lazítottak a bajba jutott lakáshiteleseket segítő program feltételein. Szerdától ugyanis kibővítették azokat a kedvezményeket, amelyeket idén nyáron vezetett be a kormány.

Mindehhez az Európai Unió jóváhagyása is szükséges volt. A program első körében csak kevesen tudtak részt venni, emiatt kellett módosításokat bevezetni.

A Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója a Gazdasági Rádiónak kiemelte: azt követően, hogy tavaly októberben a nemzetközi hitel és pénzügyi válság elérte Magyarországot, a forint árfolyama hektikussá vált, illetve a nemzetközi bankközi hitelezés is megakadt. Mindezek odavezetettek, hogy a lakossági hitelek törlesztőrészletei megugrottak, problémássá váltak a visszafizetések.

Ezt a hatást erősítette fel az is, hogy a válság következtében számos munkahely megszűnt, így ez is sújtotta a hitelfelvevőket.

Müller János hozzátette: ezek a folyamatok márciusban csúcsosodtak ki, akkor volt ugyanis a leggyengébb a forint. Mindez odavezetett, hogy szükségessé vált, hogy a kormány "mentőövet" nyújtson a bajba jutott adósoknak, ehhez azonban az Európai Unió jóváhagyására is szükség volt. Az elbírálás pedig több hónapot vett igénybe.

Az unió első körben csak szigorított feltételekkel fogadta el az áthidaló kölcsön programját, de aztán a tapasztalatok tükrében már további kedvezményeket is jóváhagyott. Ezek a könnyítések léptek életbe szerdán.

A kiszélesített kedvezmények közé tartozik, hogy az áthidaló kölcsön és annak kamatainak a visszafizetési ideje a korábbi 60 hónapról 96 hónapra emelkedik, vagyis 5 évről 8 évre hosszabbították meg.

A minimális törlesztőrészlet nagyságát 20 ezer forintban állapították meg. A kedvezmények igénybe vételére pedig mindazok jogosultak, akik igazolni tudják, hogy munkanélküliek. Az előző szabályozásban csak azok az állásnélküliek voltak a kedvezményezettek, akik csoportos létszámleépítés során vesztették el a munkájukat.

MTI, Gazdasági Rádió - 2009.12.10.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.