Újabb törvény a hitelesek védelmére: erősebb PSZÁF, maximált hitelek | Hitel és lízing Centrum
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

Újabb törvény a hitelesek védelmére: erősebb PSZÁF, maximált hitelek

Csütörtökön nyújtja be a kormány újabb, a hitelesek nagyobb védelmét biztosító törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. A kabinet tervei között a PSZÁF jogkörének bővítése, illetve az uzsorakölcsönök hitelének maximalizálása is szerepel.

További intézkedéseket tart szükségesnek, ezért újabb törvényjavaslattal szabályozza a kormány a banki ügyfelek és a hitelesek védelmét. A kabinet elképzelései egyfelől a fogyasztóvédelemmel, másfelől a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megerősítésével vannak összefüggésben, e mellett azonban a hitelfelvétel körülményeit, a kilakoltatás határidejének meghosszabbítását és az uzsorahitel maximumát is megszabnák.

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke a kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be, az elképzelések szerint a felügyelet autonóm, a parlament alá tartozó intézmény lenne. A PSZÁF eszközei bővülnének: szigorodna a bírságolási gyakorlat, emelkednének a bírságok, így a felügyelet akár kétmilliárd forint büntetést is kiszabhat a kereskedelmi etikai szabályok megszegése esetén.

A PSZÁF korlátozott körben rendeltalkotási jogok is kapna, továbbá létejönne az úgynevezett pénzügyi stabilitási tanács a kormány, a jegybank és a felügyelet delegáltjaiból. A tesület rendeletek, törvényjavaslatok megalkotását kezdeményezheti.

A kormány egy másik törvénymódosítással a banki ügyfeleket és a hiteleseket védené többek között olyan módon, hogy egyoldalú szerződésmódosítás esetén a pénzintézetnek előzetesen tájékoztatni kellene az ügyfelet, aki 60 napon belül döntheti el, megtartja-e szerződését a banknál.

Szintén az ügyfeleket védenék azzal, hogy az uzsorakölcsönök hitelének maximuma a jegybanki alapkamat tízszerese, 70 százalék lehetne.

Az új szabályozás az előtörlesztési díjat is maximálná, ez legfeljebb 1 százalék lehetne. A kilakoltatás határidejét 30 napról 60 napra tolnák ki. A törvényjavaslatok elfogadása egyszerű többséget igényel, kivéve a felügyelet jogszabály-alkotási jogát, amit kétharmados többséggel fogadhat el a Ház.

Forrás: Vg.hu - 2009.10.22.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.