Pozitív adóslista indul | Hitel és lízing Centrum
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

Pozitív adóslista indul

Eddig a hitelpiac mintegy 70 százalékát lefedő 159 pénzügyi szolgáltató csatlakozott a kizárólag pozitív lakossági hiteladatokat rögzítő Credit Reference (CR) adatbázishoz - mondta Nagy Róbert, a CR-t működtető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A csatlakozott pénzügyi intézmények közül 24 bank, szakosított pénzintézet, illetve fióktelep, 59 pénzügyi vállalkozás, 76 pedig takarékszövetkezet, illetve hitelszövetkezet, amelyek az elnök-vezérigazgató szerint együttesen lefedik a lakossági hitelpiac mintegy 70 százalékát. A csatlakozási díj 10 millió forint plusz áfa, ezt azonban elengedték azoknak, akik szeptember 30-ig aláírták a szerződést.

A CR rendszer kizárólag a lakossági ügyfelek hitel- vagy hitel jellegű szerződéseit (folyószámlahitel, hitelkártya, áruhitel, személyi kölcsön, autófinanszírozás, jelzáloghitel, értékpapír-kölcsönzés, befektetéssel kombinált hitelek stb.) és a kapcsolódó adatokat tartja nyilván. Kizárólag a pozitív hiteladatokat rögzíti, azaz mulasztásról vagy késedelmes fizetésről nem tartalmaz adatot.

A rendszerbe kizárólag újonnan kötött vagy korábbi, de még élő hitelszerződés tölthető be. A hitelszerződések adatait a rendszer a lezárást követően 5 évig tárolja, ezt követően véglegesen törlik.

A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), amit ugyancsak a BISZ működtet, jelenleg csak "feketelistás" lakossági nyilvántartás van. A feketelistára azok kerülnek fel, akik legalább a minimálbér (jelenleg 71 500 forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a lakossági listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

A KHR negatív listás lakossági rendszerében tárolt fennálló, valamint lezárt hitelmulasztások és bankkártya-visszaélések együttes száma tavaly október óta mintegy harmadával - közel 308 ezerrel - nőtt, szeptember végén már közel 1,265 millió mulasztást regisztráltak.

Ezen belül a lezárt mulasztások száma szeptember végén mintegy 343 ezret tett ki, alig több mint 19 ezerrel nőtt tavaly október óta. A fennálló mulasztások száma ugyanakkor drasztikusan megugrott ebben az időszakban - több mint 288 ezerrel, 45,5 százalékkal -, s szeptember végén már közel 922 ezer élő mulasztást, illetve visszaélést tartottak nyilván a rendszerben.

Forrás: MTI, FN.hu - 2009.10.21.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.