A bankok után a lakossághoz fordult a jegybank | Hitel és lízing Centrum
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

A bankok után a lakossághoz fordult a jegybank

A lakosság 89 százaléka egyetért a Magyar Nemzeti Bank javaslatával, amely szerint nagyobb körültekintéssel és felelősséggel szükséges hitelt nyújtani - áll a GfK Hungária felmérésben, amelyet a jegybank megbízásából készítettek. A felmérés szerint a lakosság mintegy kétharmada értesült már az MNB kezdeményezéséről.

A javaslat szerint havi nettó 250 ezer forint jövedelemig a háztartási hiteleknél a törlesztés/jövedelem arány maximuma forinthitelnél 30, eurónál 23, egyéb devizánál 15 százalék lenne. Havi nettó 500 ezer forint jövedelemig ezek az arányok 40, 31, illetve 20 százalék. Az ennél magasabb, nettó 500 ezer forint feletti jövedelműek esetén a törlesztés forintkölcsönöknél 50 százalék, euró alapúaknál 38 százalék, egyéb devizákban felvett hiteleknél pedig a jövedelem 25 százaléka lehetne. A háztartási jelzáloghitelek esetén a maximális hitel/fedezet arány forintkölcsönöknél 70, eurónál 54, míg egyéb devizában felvett hitel esetén 35 százalék lenne.

Az MNB kezdeményezésével, amely szerint nagyobb körültekintéssel és felelősséggel szükséges hitelt nyújtani, a lakosság 89 százaléka ért egyet, az átlagosnál nagyobb arányban támogatják a javaslatot a 18-29 évesek és a havi 250 ezernél magasabb jövedelműek.

Mivel az MNB javaslatát a kereskedelmi bankok nem támogatják, a felmérésben állásfoglalásra kérték a lakosságot. A válaszokból az szűrhető le, hogy a lakosság 60 százaléka az MNB érveit tartja meggyőzőbbnek, 13 százaléka pedig a kereskedelmi bankokét. Viszonylag magas, 27 százalék a bizonytalanok aránya, akik ebben a kérdésben nem tudtak állást foglalni.

Forrás: MTI, Gazdasági Rádió - 2009.10.20.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.