A hitelt márpedig vissza kell fizetni | Hitel és lízing Centrum
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

A hitelt márpedig vissza kell fizetni

A kormányszóvivő szerint középkori feudális úrnak képzeli magát az, aki a kilakoltatásokat jogszabályi úton kívánja megállítani.

A kormányszóvivő mindezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője hétfőn közölte: ha a Fidesz kormányra kerül, egyik első intézkedése az lesz, hogy a nehéz helyzetbe került családok kilakoltatásának, ingatlanuk elárverezésének folyamatát jogszabályi eszközökkel leállítja.

Szollár Domokos hangsúlyozta: nem a valóságban él az, aki azt sugallja, hogy Magyarországon nem kell visszafizetni a hiteleket. Közölte: egy felelős, európai kormánynak a 21. századi piacgazdaságnak megfelelően kell segítenie a válság miatt bajbajutottaknak. Segíteni azzal, hogy szigorú és következetes munkával stabilizálja a magyar gazdaságot és a forintot, és azzal, hogy védőhálót sző a fizetési nehézségekkel küzdők köré.

Ismertetése szerint a válságkezelő kormány újraépítette Magyarország hitelességet, és visszaállította az ország iránti bizalmat. Ez erősíti a forintot, csökkenti a kamatokat, ami a devizahitelesek havi törlesztőrészleteinek csökkenéséhez vezet.

Emlékeztetett arra, hogy a lakosságnál lévő devizaalapú lakáshitelek állománya az MNB adatai szerint a 2009. márciusi 2.758 milliárd forintról az év közepére 2.500 milliárd forintra csökkent. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több mint 200 milliárd forint maradt a devizahitelesek zsebében a forint erősödése miatt. Szollár Domokos hangsúlyozta, hogy a gazdaság és a forint stabilitásán túl segítséget kell nyújtani a bajbajutott családoknak. Mint mondta, védőhálót kell szőni azoknak akik fizetési nehézséggel küzdenek.

Kiemelte, hogy július 28-án lépett hatályba a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került adósok terheinek átmeneti csökkentését lehetővé tévő törvény, amelyet a Bajnai-kormány nyújtott be. A gazdasági válság miatt munkanélkülivé vált, vagy fizetési nehézségekkel küzdő, de munkával rendelkezőknek két évig, állami garanciával felvehető áthidaló kölcsönnel biztosítja a törlesztőrészletek átmeneti, jelentős mértékű csökkentését.

Augusztusban lépett hatályba a hitelintézetekre vonatkozó törvény kormány által javasolt módosítása, amely korlátozza az egyoldalú szerződésmódosítást, a hitelek egyoldalú drágítását. Ugyancsak augusztusban lépett hatályba az a törvénymódosítás, amellyel az önkormányzatok elővásárlási jogot kaptak, hogy a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolják, és azokat korábbi tulajdonosaiknak bérbe adják.

Kiemelte, hogy a kormány ehhez kiterjesztette a mintegy 60 milliárd forintos "Sikeres Magyarországért" Bérlakás Hitelprogramot, hogy az önkormányzatoknak lehetősége legyen kedvezményes, önrész nélküli hitelt felvenni az elárverezésre kerülő lakások elővásárlásához és bérlakássá tételéhez.

A banki ügyfeleknek, hitelfelvevőknek minden korábbinál nagyobb biztonságot és kiszámíthatóbb viszonyokat teremt az augusztus 16-án aláírt magatartási kódex, amit a Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a bankok, a Bankszövetség, a Gazdasági Versenyhivatal és a kormány közösen dolgozott ki.

Arról is szólt, hogy a szeptemberben elfogadott kormányrendelettel szigorították a kényszerértékesítések szabályait. A lakástulajdonosok védelme érdekében minden értékesítésnek nyilvánosnak kell lenni, és az ingatlan értékének 70 százaléka alatt nem lehet értékesíteni azt.

A lakáselárverezéssel kapcsolatban Orbán Viktor pártelnök a tv2 Napló című műsorának vasárnap sugárzott riportjában kijelentette: "A következő kormánynak rögtön az elején ki kell mondania: márpedig lakáselárverezés nincs; az emberek feje fölül, akármekkora is az adósságuk, a lakást nem lehet elárverezni".

Forrás: MTI - 2009.10.12.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.