Kevesebb új devizahitelt vettek fel | Hitel és lízing Centrum
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

Kevesebb új devizahitelt vettek fel

Augusztusban a háztartások új euró lakáscélú hiteleinek szerződéses értéke és a forint alapúak szezonálisan igazított új szerződéses értéke csökkent, míg a svájci frank alapúaknál az előző havi, nagyon alacsony szinten maradt - közölte a jegybank szerdán.

A forint alapú szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéseinek szezonálisan igazított értéke visszatért a két hónappal korábbi alacsony szintre, az euró alapúaké csökkent, míg a svájci frank alapúak új szerződéses értéke lényegében az előző havi szinten maradt.

A forint személyi hitelek szezonálisan igazított új szerződéses értéke nem változott az előző hónaphoz képest. Az euró alapúak új szerződéses értéke nagyon alacsony szintről ugyan, de nőtt, míg svájci frankban szinte megszűntek az új szerződések.

A forint alapú hitelek részaránya az újonnan folyósított lakáshiteleken belül 39 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 6 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 85 százalék volt, mindhárom hitelfajta esetében csökkent az előző hónaphoz képest.

A jegybanki közlemény szerint a nem pénzügyi vállalatok új hiteleinek szezonálisan igazított szerződésértéke összességében nőtt, elsősorban az 1 millió euró feletti hitelek növekedése miatt. Az új forinthitelek átlagos kamatlába csökkent, míg az euróhiteleké a júliusi szinten maradt.

Az új betétszerződések szezonálisan igazított értéke a háztartási szegmensben összességében kissé csökkent, a vállalatoknál stagnált. A háztartások és a vállalatok forintbetéteinek átlagos kamatlába csökkent, ahogyan az euróbetéteké is.

Augusztusban a háztartások által felvett forint, euró és svájci frank lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója nem változott. Az euró szabad felhasználású jelzáloghitelek hitelköltség mutatója ugyancsak változatlan maradt, míg a forinthiteleké nagyobb, a svájci frank hiteleké kisebb mértékben emelkedett.

A személyi hiteleknél a hitelköltség mutató a forinthitelek esetében emelkedett, az euróhitelek esetében pedig csökkent. A forint áruhitelek költsége nőtt, amelyet nagyobbrészt a hitelek összetételének megváltozása okozott. A svájci frank gépjárműhitelek hitelköltség mutatója lényegében nem változott.

A háztartásoknak újonnan folyósított forint és euró lakáshitel szerződések összértéke csökkent, a svájci frank hiteleké az előző havi szinten maradt. A forint szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében az új szerződések szezonálisan igazított értéke és az euró hiteleké csökkent, míg a svájci frank alapúaké nem változott lényegesen.

A személyi hitelek esetében a forint alapú hiteleknél az új szerződések szezonálisan igazított értéke nem változott az előző hónaphoz képest. Az euró alapúak új szerződéses értéke nőtt, svájci frankban pedig alig kötöttek új szerződést augusztusban. A forint áruhitelek szezonális hatásokkal korrigált új szerződéses értéke az előző havi szinten maradt. A svájci frank gépjárműhitelek esetében az új szerződések értéke enyhén csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok új forint- és euróhiteleinek új szerződései a szezonálisan igazított adatok szerint összességében növekedtek. Augusztusban a háztartások által lekötött forintbetétek szezonálisan igazított értéke kissé nőtt, az euróbetéteké csökkent. A nem pénzügyi vállalati forint- és euróbetétek szezonálisan igazított új szerződéses értéke az előző hónaphoz képest gyakorlatilag nem módosult.

Forrás: MTI - 2009.09.30.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.