Hitel és lízing Centrum | IMF: szilárd a magyar bankrendszer
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

IMF: szilárd a magyar bankrendszer

A Valutaalap szerint jövő év elején tetőzik a bedőlési hullám, addigra megduplázódhat a rossz hitelek aránya.

Mostanáig jól viselte a válságot a magyar bankrendszer, de a magyar gazdaság gyengélkedése miatt emelkedik majd a rossz hitelek aránya, jósolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti állandó irodájának vezetője.

Irina Ivascsenko a DowJones hírügynökségnek elmondta: "kedvező folyamatok mentek végbe a bankszektorban." A tőkeellátottság és a likviditás nagyban javult, és a magyar pénzügyi rendszer megfelelő nagyságú tőketartalékkal rendelkezik.

"A jövő azonban kihívásokat tartogat, főként a gyenge növekedési kilátások miatt" - mondta az IMF tisztviselője. Szerinte a rossz hitelek aránya a hitelportfolióban a június végén regisztrált, "mérsékeltnek mondható" 4,8 százaléknak "legkevesebb a duplájára emelkedik 2010 első negyedévében", és akkor tetőzik majd.

Ivascsenko hozzátette: a rossz hitelek megszaporodása "hatással lesz a bankok tőkemegfelelési mutatójára és csökkenti a tartalékaikat, de ez természetes folyamat."

Magyarország tavaly novemberben összesen 20 milliárd euró készenléti hitelkeretet kapott az IMF-től, a Világbanktól és az Európai Uniótól, 17 hónapra. Az IMF ebből 11,7 milliárd eurót biztosított.

Az IMF és az Európai Unió a múlt héten beleegyezett, hogy hat hónappal, 2010 október 5-ig meghosszabbítják a hitelkeret felhasználásának határidejét. Az IMF a hosszabbítást azzal indokolta, hogy le kell fedni a választási időszakot és az új kormány megalakulásáig tartó átmeneti periódust.

A múlt heti megállapodás szerint Magyarország lehív egy 55 millió eurós, jelképes összeget a keretből, és a maradékot négy egyenlő, nagyjából 800 millió eurós részletben kaphatja meg az új határidőig.

Forrás: MTI - 2009.09.18.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.