Hitel és lízing Centrum | Pozitív adóslista: gondolkoznak a bankok
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

Pozitív adóslista: gondolkoznak a bankok

Októberben kezdi meg a kölcsönfelvevő magánszemélyek adatait tartalmazó úgynevezett pozitív adóslista létrehozását a bankszektor - az adatvédelmi biztos kifogásai miatt - önkéntes alapon. Több hitelintézet is csatlakozik a rendszerhez - derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

Az OTP-nél - amely a rendelkezésére álló adatbázis miatt mindenképpen különleges helyzetben van - úgy vélik, hogy az előnyöket igazán csak a teljes körű információs rendszer képes biztosítani, a legnagyobb magyar bank tehát továbbra is ezt a megoldást támogatja. Teljes körű információs rendszer hiányában megfontolják a csatlakozást az önkéntes rendszerhez, erről azonban még nem született döntés.

Az UniCredit a lehetséges megoldások közül az átlátható módon szabályozott, teljes körű és a hitelbírálatot megbízhatóan segítő rendszert részesítené előnyben. Az Allianz szintén jó kezdeményezésnek tartja a pozitív adóslistát, annak alkalmazásáról azonban csak a végleges feltételek ismeretében dönt majd. Hasonlóan nyilatkoztak a Napi Gazdaság kérdésére a CIB-nél is.

Az MKB - a rendszer meglétéből származó ügyfél- és szolgáltatói előnyök miatt - a méretgazdaságossági határ elérése nélkül is fontosnak tartja a pozitív adóslista létét.

A Raiffeisen szerint a nyugat-, de már kelet-európai példák is azt mutatják, nincs valóban modern bankrendszer teljes körű adósnyilvántartás nélkül. Elsősorban a jó adósok érdeke, hogy ne csak a nem fizető adósokat "büntesse" a nyilvántartás, ahogy a BAR-lista teszi, hanem a pontosan törlesztőket is preferálja, ami a pozitív adóslista alapján lehetséges.

2009.09.17.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.