Hitel és lízing Centrum | Stiglitz: nagyobbak a gondok, mint a Lehman csődje előtt
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

Stiglitz: nagyobbak a gondok, mint a Lehman csődje előtt

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint ma nagyobbak a gondok az amerikai bankrendszerben, mint a Lehman Brothers bank tavalyi csődje előtt voltak, a hitelválság óta nem sikerült orvosolni az alapvető problémákat.

Az Egyesült Államokban és sok más országban csak még hatalmasabbakká váltak azok a bankok, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy megengedető lenne bukásuk - idézte Stiglitzet a Bloomberg hírszolgálat hétfőn. A neves közgazdász véleménye azt az álláspontot erősíti, amelyet Paul Volcker, az amerikai központi bank, a Fed volt elnöke korábban kifejtett: az Obama-kormánynak meg kellene kurtítani a bankok méretét.

Elemzők rámutatnak: miközben Barack Obama elnök arra törekszik, hogy szorosabb állami ellenőrzés alá vonja a rendszer működése szempontjából kulcsfontosságú bankok működését, nem kényszeríti azokat méretük csökkentésére vagy szerkezetük egyszerűsítésére. Stiglitz szerint az Obama-kormány politikai megfontolásból nem mer határozottabb változtatásokat követelni a pénzügyi szektorban.

Véleménye szerint az amerikai pénzügyi ágazatban eddig semmilyen lényegi reform nem történt, amelyet a bankok csak visszafognak. Úgy látja, hogy a világgazdaság messze van még attól, hogy kilábalásról lehessen beszélni, jóllehet már nem táncol a szakadék szélén. Szerinte egy hosszabb ideig tartó gyengélkedési időszak következik. A Lehman Brothers összeomlásának évfordulóján megjelent szerkesztőségi cikkében a The New York Times is megállapította: a pénzügyi szektor szabályozási reformjának fontos feladatát a kormány még nem hajtotta végre.

Az újság rámutatott: problémás a kormánynak az a javaslata, hogy a Fed ellenőrizze és szabályozza a rendszerfontosságú intézményeket, mivel a monetáris politikát irányító szövetségi tartalékbank-rendszer működése maga is kockázati tényező.

Az USA Today rámutatott: a jövőbeni nagyobb kormányzati szabályozás kevesebb profitot fog jelenteni a bankoknak, mivel Washington a jelenleginél nagyobb tőketartalékolást fog számukra előírni, így a bankok kevesebb működőtőkét forgathatnak meg. Az újság szerint a Lehman bukása utáni hitelpiaci pánik és befagyás valószínűleg nem ismétlődhet meg, a kormány ugyanis - tanulva a Lehman csődje utáni helyzetből - nem fogja megengedni, hogy a rendszerfontosságú bankok csődbe menjenek.

Forrás: MTI - 2009.09.14.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.