Hitel és lízing Centrum | IMF: stabilizálódott Magyarország gazdasági kilátása az utolsó felülvizsgálat óta
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

IMF: stabilizálódott Magyarország gazdasági kilátása az utolsó felülvizsgálat óta

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelfelülvizsgálati küldöttsége és a magyar illetékesek megállapodtak abban, hogy az IMF hat hónappal, 2010 október 5-ig meghosszabbítja a Magyarország által lehívható készenléti hitel lejáratát, tekintettel a választásokra és az új kormányra - tette közzé az IMF honlapján hétfőn.

A közleményben idézik a delegációt vezető James Morsinkot, aki szerint a felülvizsgálat megállapításait és a megállapodást az IMF igazgató tanácsa szeptember végi ülésén véglegesítheti.

Oszkó Péter egy hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, Magyarország arra kérte a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), az EU-t és a Világbankot - amelyek tavaly ősszel együttesen 20 milliárd euró (28,5 milliárd dollár) készenléti hitelt hagytak jóvá -, hogy a kölcsönből fel nem használt részleteket az eredeti, 2010. márciusi határidőn túl is le lehessen hívni, ha szükséges.

Az IMF közleménye szerint jó úton halad a makrogazdasági- és pénzügypolitika Magyarországon. Június végéig teljesültek a kormány által kitűzött célok az elsődleges egyenleg (kamatok nélkül számolt államháztartási hiány), az infláció és a nettó nemzetközi tartalékok esetében csakúgy, mint a bankoknak történő kormányzati hitelezéssel kapcsolatban.

Az IMF delegációjának megállapítása szerint stabilizálódott Magyarország gazdasági kilátása az utolsó felülvizsgálat óta. Továbbra is arra lehet számítani, hogy a hazai össztermék (GDP) 6,7 százalékkal csökken az idén, és további 0,9 százalékkal jövőre. A folyó mérleg hiánya jelentősen, a GDP 2,9 százalékára csökken. Az infláció az év végére ideiglenesen mintegy 6 százalékra nő, majd 2010 közepére 3 százalék alá csökken. A GDP-arányos államháztartási hiány idén 3,9 százalék lesz, ami jövőre 3,8 százalékra mérséklődik.

Forrás: MTI - 2009.09.08.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.