Hitel és lízing Centrum | Itt a feketelista a bankokról
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

Itt a feketelista a bankokról

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége szerdán közzétette a szerinte rablógazdálkodást folytató bankok és hitelintézetek listáját. A listán szereplők egyike sem tett eleget a szövetség korábbi felkérésének, hogy a válság miatt nehéz helyzetbe került hitelfelvevőkkel szemben ne alkalmazzanak kilakoltatást, illetve végrehajtást. A kis- és középvállalkozások konszolidációs hivatalának felállításáról is közöltek részleteket.

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) első körben július 31-ig adott határidőt a bankoknak, hogy függesszék fel az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált adósokkal szemben az árverezéseket és kilakoltatásokat. Ennek a felkérésüknek csak hat bank tett eleget. A moratóriumot nem hirdető bankok és hitelvállalkozások közül a szerintük legveszélyesebbeket tették most feketelistára, egyelőre csak ábécésorrendben.

Két hónap múlva új listát tesznek közzé, amely már veszélyesség szerinti sorrendbe szedi őket. Ezen listák élén állók ellen pedig a VÉSZ megsemmisítést helyezett kilátásba. A részletekről annyi derült ki, hogy például fel fogják szólítani a lakosságot, és a vállalkozásokat, hogy betétjeiket vegyék ki a lista élén álló bankból, illetve ne vegyék igénybe szolgáltatásaikat.

Az OTP Jelzálogbankra is nagyon sok panasz érkezett a VÉSZ-hez, jelezte Éliás Ádám elnök. Ez a bank csak azért nem került fel most a feketelistára, tizedikként, mert az OTP Bank válaszolt a szövetség moratóriumfelhívására. Várják az OTP Bank nyilatkozatát arról, hogy jelzálogbankja megváltoztatja magatartását, különben az OTP Jelzálogbank is felkerül a feketelistára.

A hitelvállalkozások közül Éliás Ádám kiemelte az Aegon Hitel Zrt.-t „különösen brutális eljárásuk" miatt („ruhásszekrény-méretű behajtókkal rúgják rá az adósokra az ajtót"). Velük szemben már – a bankháború két hónappal későbbi elindításától függetlenül – azonnali súlyos támadás szükségességét hangsúlyozta.

A listákról a moratórium meghirdetésével bármikor le lehet kerülni. De rá is lehet kerülni, amennyiben a moratóriumot meghirdetők nem tartják be, amit ígértek.

Teljes cikk: Fn.hu - 2009.09.03.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.