Hitel és lízing Centrum | Jó hír a hitelfelvevőknek! Enyhülhet a banki szigor
Hitel és Lízing Centrum fejléc

Hitel hirdetések

Hitel és lízing hirdetésekHitel és lízing hírek

Jó hír a hitelfelvevőknek! Enyhülhet a banki szigor

Az év hátralévő részében sokkal könnyebb lehet hitelt felvenni, miután a bankok várhatóan enyhítik a feltételeket - derül ki a Magyar Nemzeti Bank felméréséből.

A jegybank pénzügyi stabilitási szakterületének helyettes vezetője szerint az anyabankok kötelezettségvállalásának, a jegybanki és az állami programoknak köszönhetően ráadásul kevésbé fenyegetik likviditási kockázatok a bankokat. Ez a kutatás alapján hozzájárulhat ahhoz, hogy a hitelintézetek innentől kezdve már nem szigorítják tovább a hitelfeltételeiket.

Nagy Márton kiemelte: jelentősen csökkentek a likviditás kockázatok, amely részben az MNB hitelnyújtó és swap – devizacsere – ügyleteinek köszönhető, de az IMF-forrásból finanszírozott állami hitelek is segítettek. Mindezekhez azt is hozzá kell tenni, hogy a külső tényezők is kedvezőbbé váltak, például javult a globális kockázatvállalási hajlandóság.

A helyettes vezető a háztartások hitelfelvételéről elmondta: a feltételek a második negyedévben csak kismértékben szigorodtak, az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy a második félévben már nem várható további szigorítás, sőt néhány banknál enyhítést is elképzelhető.

Nagy Márton ugyanakkor arra számít, hogy a cégek továbbra is nehezebb helyzetben lesznek, mint a háztartások, hiszen a bankok még mindig vonakodnak pénzt adni a vállalatoknak.

Nagy Mártonnal, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási szakterületének helyettes vezetőjével Szabó Rezső készített interjút.

Forrás: Gazdasági rádió - 2009.08.31.
Linkek   |   Lakáshitel   |   Jelzáloghitel   |   Vállalkozói hitel   |   Ingatlan   |   Autóhitel

Minden jog fenntartva - Hitel és Lízing Centrum 2008-2009
Hírek Honlapkészítés: Eastside Informatika Kft.